4 IGRAČA PODELILA PRVO MESTO. NIJANSE ODLUČIVALE.

Nakon završenog 9. Kupa Svetozara Gligorića, u Paraćinu je nastavljen 2. Festival Šahovskog saveza Srbije. U subotu 20. maja održano je 2. Pojedinačno prvenstvo Srbije u ubrzanom šahu.

U veoma lepom ambijentu u sali na prvom spratu kompleksa bazena “Prestiž” u Paraćinu učešće je uzelo 149 igrača, a među njima 11 nosioca titule velemajstora, 22 internacionalna majstora, odnosno 53 igrača sa međunarodnim titulama.

Odigrano je 9 kola i u veoma uzbudljivom i neizvesnom finišu 4 igrača završila su turnir na deobi prvog mesta sa po 7,5 poena. Nijanse su odlučivale o rapsoredu pehara i prvih novčanih nagrada, jer je samo 1,5 poen Buholca odlučio ko će biti prvi, a ko četvrti.

Velemajstoru Siniši Dražiću izgleda da prija Paraćin. Nakon što je na 9. Kupu Svetozara Gligorića ostvario svih 5 pobeda i tako najviše pomogao svom klubu da osvoji prvo mesto, sada je imao najviše sreće i osvojio pobednički pehar.

Drugo mesto pripalo je velamajstoru Suatu Ataliku, dok je treći bio IM Bojan Maksimović. Zanimljivo je da su sva trojica članovi ŠK “Jugović” iz Kaća. IM Vuk Đorđević morao je da se zadovolji 4. mestom iako je u dve partije koje je remizirao imao gotovo dobijene pozicije.

Na ceremonji zatvaranja turnira, nagrade je uručio Aleksandar Mijić, potpredsednik ŠS Srbije.

Raduje činjenica da je na ovom državnom prvenstvu nastupilo čak 28 šahistkinja. Najbolju igru pružila je WGM Jovana Erić, koja je među dama zauzela prvo mesto, dok je u generalnom plasmanu ostvarila odlično 7. mesto. Druga je bila IM Teodora Injac, čelna table naše ženske reprezentacije, a treća WIM Adela Velikić.

I ovaj turnir je pokazao da je šah sve više postao igra mladih. Veliki broj mladih igrača izborio je plasman među nagrađenima, ispred starijih i dosta iskusnijih igrača.

Konačna tabela ubrzanog prvenstva Srbije u šahu:
https://chess-results.com/tnr758955.aspx?lan=14&art=1&rd=9&turdet=YES

2. Festival Šahovskog saveza Srbije završava se danas Pojedinačnim prvenstvom Srbije u brzopoteznom šahu.

FOTO GALERIJA: