VELIMIR IVIĆ ZAUSTAVLJEN U RAZIGRAVANJU 1/8 FINALA!

Srpski velemajstor Velimir Velja Ivić završio je takmičenje na FIDE Svetskom Kupu 2021 u 1/8 finala.  Uspešniji od njega i to tek u doigravanju po ubrzanom tempu igre bio je ruski velemajstor Vladimir Fedosejev. Nakon prva dva dana i partija po standardnom tempu igre rezultat je bio 1:1. Usledilo je doigravanje u kome je Ivić poražen u obe partije. Ostaje velika žal za drugom partijom u kojoj je Ivić bio jasno bolji i pred izjednačenjem.

U prvoj partiji igrala se fijanketna varijanta Grinfeldove odbrane. Fedosejev je kao beli neočekivano zamenio svog fijanketnog lovca sa skakača osvojivši pri tome pešaka. U traženju kompenzacije za žrtvovanog pešaka Ivić je potrošio dragoceno vreme i ušao u cajtnot. Vremenska oskudica je uticala da se pozicija crnog brzo postane bezizlazna. Ruski velemajstor je poveo 1:0. Usledila je partija u kojoj je Ivić imao bele figure. Na repertoaru je bila španska partija, varijanta sa pešakom na d3. Ponovio se sličan scenario sa vremenom ali ovoga puta Ivić je nadigrao Fedosejeva. U dobijenoj poziciji Ivić se nalazio u strahovitom cajtnotu i na žalost usledio je grub previd za konačnih 2:0.

FIDE Svetski Kup u Sočiju je jedno od prestižnih takmičenja koje organizuje svetska šahovska federacija. Nastupilo je 206 najboljih šahista sveta koji su to pravo stekli na osnovu rejtinga ili putem kvalifikacija. Velimir Ivić je odigrao odličan turnir, eliminisao je četiri velika igrača, četiri velemajstora iz Amerike, Španije, Nemačke i Rusije. Uspešno je prebrodio četiri kola i stigao do 1/8 finala! Verovatno jedan od najboljih pojedinačnih rezultata muškog srpskog šaha posle velikih pobeda velemajstora Ljubomira Ljubojevića.

Ljubitelji šaha u Srbiji su uživali u partijama Ivića, pratili svaki potez, radovali se svakoj pobedi. Svi željno očekuju novo veliko takmičenje i nove pobede. Nakon uzbudljivih 20-tak dana, jednoglasna je njihova poruka: BRAVO VELjO!