VELIMIR IVIĆ U 1/8 FINALA FIDE SVETSKOG KUPA!

FIDE SVETSKI KUP 2021
Soči, Rusija, 10.07 – 08.08.2021.

Kolo 4 – Dan 3 (razigravanje)

IVIĆ U 1/8 FINALA!

El grande Ivić! Velemajstor Dmitrij Andrejkin (2724) je bukvalno počišćen u razigravanju od našeg velemajstora Velimira Velje Ivića (2582). Uverljivost kojom je Ivić dobio obe partije i najvernije navijače ostavlja bez teksta ukoliko se ima u vidu da Andrejkin važi za jednog od najjačih igrača po ubrzanom i brzopoteznom tempu igre na svetu.

Ivić je pobedio u obe partije i sa 2:0 se plasirao među 16 najboljih igrača na FIDE Svetskom Kupu u Sočiju.

U prvoj partiji doigravanja igrana je tzv. varijanta dvostrukog fijanketa u kraljevo-indijskoj odbrani. Nakon otvaranja nastala je pozicija sa obostranim šansama. Ivić je ponudio žrtvu pešaka na b6 što je Andrjekin i prihvatio, a što je bila odluka sa velikom dozom rizika. Bela dama se našla okružena crnim figurama i da bi je sačuvao Andrejkin je morao da da figuru ali je zauzvrat stekao određene praktične šanse sa masom centralnih pešaka. S obzirom da se partija igrala po ubrzanom tempu igre, cajtnot je nastupio relativno brzo i znatno uticao na dramatiku partije. U trenutku kada je pozicija bila neizvesna ruski velemajstor je pokušao da dođe do čitavog poena u vremenskoj oskudici ali je doživeo kontra zamku Ivića koji je na kraju partiju završio matom! Veoma značajna pobeda crnim figurama.

Nakon kraćeg odmora usledila je druga partija u kojoj je Ivić vodio bele figure. Andrejkin je izabrao Paulsenovu varijantu sicilijanske odbrane, a Ivić je odgovorio nastavkom u kome uzima skakača na c6. Obično taj nastavak vodi pozicionoj borbi ali se naš velemajstor odlučio za originalan plan sa prebacivanjem dame po trećem redu i velikom rokadom. Bez obzira na heterogene rokade delovalo je da imamo čvrstu poziciju sa dinamičkom ravnotežom. Samo u par poteza Ivić žrtvom pešaka stvara oluju na tabli koja je potpuno oduvala Andrejkina. Druga partija je pratkično dobijena u minijaturi za konačan plasman u narednu rundu takmičenja.

U 1/8 finala protivnik će biti još jedan ruski supervelemajstor Vladimir Fedosejev (2696), odlično poznat srpskoj šahovskoj javnosti, drugoplasirani na nedavno završenom Srbija openu 2021.

Ovaj rezultat Velimira Ivića spada u najbolje pojedinačne rezultate koje je ostvario neki srpski šahista u poslednje tri decenije. Sada je potpuno sigurno da imamo još jednog igrača za velike domete.

Bravo Veljo!

——————-
Korisni linkovi:
Zvaničan sajt turnira – https://worldcup.fide.com/
Prenos partija uživo sa komentarima  – https://worldcup.fide.com/stream

GALERIJA