VELIMIR IVIĆ 20. U EVROPI! OBEZBEĐEN NASTUP NA FIDE SVETSKI KUP!

Velemajstor Velimir Ivić remizirao je sa rumunskim velemajstorom Konstantinom Lupuleskuom (2659) u poslednjem, 11. kolu, Otvorenog prvenstva Evrope u Rejkjaviku. 19 – godišnjak iz Beograda osvojio je 7 poena iz 11 partija što je bilo dovoljno za deobu od 19. do 37. mesta, ali je po dodatnim kriterijumima Ivić zauzeo 20. mesto koje je za 22 pozicije bolje od njegovog startnog broja (42). Da nije nedavno briljirao na Svetskom kupu u Sočiju i prošao medju 16 najboljih na planeti, rekli bismo za ovaj rezultat da je veliki uspeh. Ipak, naglasićemo da je ovim rezultatom i performansom od 2671, Ivić popravio svoj rejting za 17 poena čime polako, ali sigurno odmiče od 2600 poena. Bravo Velimire! Što se same partije sa Lupuleskuom tiče, objektivno je reći da je Ivić bio nadigran, ali i da je pola poena zalužio borbenošću i hrabrošću, osobinama koje su važna komponenta u mozaiku uspeha.

Svi ljubitelji šaha u Srbiji sada sa nestrpljenjem očekuju nove medjunarodne turnire na kojima će imati za koga da navijaju. Ako se Ivićevom rezultatu doda i podsećanje da je najmladji velemajstor u istoriji srpskog šaha, Luka Budisavljević, neopravdnao isključen sa turnira u Rejkjaviku jer je igrao sa šahistom koji je bio pozitivan na Kovid 19, onda je jasno da smo dobili tandem veoma perspektivnih igrača koji bi punu snagu trebalo da prikažu tek za 5 ili 10 godina.

Titulu prvaka Evrope u 2021. godini poneo je ruski šahista Anton Demčenko (2597) koji je iz 11 kola osvojio 8,5 poena, isto kao i Nemac Kejmer(2602), ali je imao bolji dodatni kriterijum. Bronza je otišla u ruke Rusa Alekseja Sarane (2643).

Prvu žensku nagradu na turniru u glavnom gradu Islanda, sa 5,5 poena, osvojila je ruskinja Aleksandra Malcevskaja. Članica šahovskog kluba Karadjordje iz Topole.