U MEDIJA CENTRU U BEOGRADU ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE ŠSS. IZVUČENI BROJEVI ZA ŠAMPIONATE

Danas (30. maj 2023.) u Medija centru u Beogradu, održana je konferencija za medije Šahovskog saveza Srbije na kojoj je bilo govora o aktuelnim temama u srpskom šahu kao i o planovima za budućnost.

U uvodnom delu konferencije obavljeno je izvlačenje brojeva za 17. Pojedinačne šampionate Srbije koji će se održati u Senti, u periodu 6-14. jun 2023. godine. Turnirske brojeve za obe kategorije je izvukao velemajstor Velimir Ivić, aktuelni šampion Srbije, a celim postupkom je rukovodila glavni sudija Jasna Šakotić, međunarodni šahovski sudija.

Lista učesnika i parovi se mogu pronaći na sledećim linkovima: OPENŽENE

Velimir Ivić je izneo svoja očekivanja:

– Jako se radujem početku šampionata. Na tom turniru sam uvek igrao uspešno, poslednje dve godine sam pobedio, tako da mi turnir jako prija. Organizacija je uvek bila na zavidnom nivou. Nadam se trećoj uzastopnoj tituli – poručio je Ivić.

Zatim su predsednik ŠSS Dragan Lazić i podpredsednik ŠSS Aleksandar Mijić govorili o predstojećim događajima i najznačajnijim aktivnostima saveza u prethodnom periodu.

Najznačajnija najava je da će ŠSS pokrenuti akciju povratka šaha u škole kao jednu od strateških stvari normalan psihofizički razvoj dece, a ujedno i za povratak srpskog šaha među vodeće šahovske sile sveta.

– Šahovski savez Srbije je nastavio je da radi prema našim planovima, planovi znače kontinuirani napredak i razvoj i sa te strane smo i više nego zadovoljni. Ono što želimo da stavimo na prvo mesto u našem budućem delovanju to je promocija šaha kod najmlađih. Više nego ikada se pokazuje koliko bi prisustvo šaha u školama imalo uticaja na mlade. Pokrenućemo akciju da se šah ponovo vrati u školski obrazovni sistem. Takođe, pokrenućemo kampanju koja će značiti ozbiljne medijske aktivnosti – poručio je Dragan Lazić.

Predsednik je dodao da ŠSS svakodnevno radi na poboljašnju uslova igrača i pruža podršku klubovima.

– U šahu su jako male pare, to nije tajna. Treba mnogo pameti i visprenosti da to malo para na pravi način rasporedimo. Svojvremeno smo najavljivali fond za najbolje mlade igrače koji je lansiran pre dve godine, koji vrlo uspešno radi. Fond je malo modifikovan tako što smo uveli mogućnost da konkurišu za sredjstva i najmlađi, oni koji nemaju rejting 2300. Uveli smo podršku klubovima prošle godine, što ranije nije bio slučaj. Sada smo pred realizacijom podrške kampovima, što takođe pre nije bilo – objasnio je prvi čovek Šahovskog saveza.

Zatim se predsednik Lazić osvrnuo na činjenicu da veliki broj stranih šahista ima želju da pređe na našu rejting listu i da je Šahovski savez Srbije veoma zadovoljan što se među njima nalaze dvojica odličnih velemajstora Aleksandar Predke i Aleksej Sarana. Takođe, u U narednih desetak dana biće objavljen konkurs za selektora ženske reprezentacije.

– Mi nemamo razloga da u toj proceduri odobravanja kažemo ne. Sa druge strane, ŠSS ne traži pojačanja, ali ukoliko se sklope kockice i neki strani igrač želi da igra za Srbiju, mi nećemo biti protiv toga. Imamo situaciju gde nam dolaze najjači svetski igrači, kao što su Aleksandar Predke i Aleksej Sarana koji su za sada ispred naših igrača – naveo je Lazić.

Glavni savetnik predsenika ŠSS Nebojša Baralić govorio je o istorijatu šaha kao izbornog predmeta u obrazovnom sistemu Republike Srbije i o budućem projektu povratka i jačanja šaha kao vaspitno-obrazovnog sredstva za decu predškolskog i školskog uzrasta.

– Šah je 2006. godine bio izborni predmet u školama od prvog do četvrtog, a od 2007. i od petog do osmog razreda. Međutim, reformom školskog sisema izgubio je svoj status u školi, pa je sada pokrenuta akcija za njegov povratak u obrazovni sistem. U Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja se rade programi da šah bude slobodna nastavna aktivnost. Po zakonu to može od petog do osmog razreda. Mi smatramo da šah mora da dođe u kontakt sa decom mnogo ranije. Nije cilj nije da pravimo velemajstore, već da omasovimo šahovsku organizaciju, da deca poštuju protivnika, da im šah pomogne da idu kroz život – poručio je Nebojša Baralić.

Ove godine biće održan treći po redu Srbija open. O jednom od najvažnijih turnira u našoj zemlji govorio je potpredsednik ŠSS Aleksandar Mijić.

– Srbija open je jedan od najvažnijih turnira Šahovskog saveza Srbije. On ove godine nosi naziv Međunarodni letnji šahovski festival Srbija open. Održava se od 16. do 24. jula u hotelu Metropol. Sastoji se iz nekoliko turnira. Prvi turnir je Master turnir i pravo učešća imaju svi šahisti i šahistkinje bez obzira na titulu i rejting. Ukupan nagradni fond za ovaj turnir je 23.500 evra. Drugi turnir je turnir amatera, pravo učešća imaju šahisti sa rejtingom između 1.600 i 2.200 u trenutku prijave uplate upisnina. Treći turnir su turniri početnici i na njemu pravo učešća imaju šahisti i šahistkinje sa maksimalnim rejtingom 1.700 u trenutku prijava uplate. Četvrti turnir je turnir izazivača i pravo učešća imaju šahisti i šahistkinje sa maksimalnim rejtingom 2.400. Takođe, po prvi put imamo kvalifikacioni brzopotezni turnir koji se igra od 17. do 21. jula. Posle toga imamo i finalni brzopotezni turnir i na kraju rapid turnir – rekao je Mijić.

VIDEO:

 

FOTO GALERIJA: