SVETSKI KUP 2023: DVOJAC INJAC – SARANA NASTAVLJA SA ODLIČNIM IGRAMA. DVA REMIJA.

Upravo su naši jedini preostali predstavnici na Svetskom kupu u Bakuu, Teodora Injac i Aleksej Sarana remijima završili prve partije trećeg kola. Oboje su bili blagi autsajderi po rejtingu ali se to nije osetilo za tablom.

Teodora Injac je kao bela igrala protiv, već sada se može reći, legende svetskog šaha, Aleksandre Kostenjuk. Kostenjuk je nedavno promenila federaciju i umesto za Rusiju, u nastavku karijere braniće boje Švajcarske. Ova partije je još jedna u nizu u poslednjih par godina koje potvrdjuju (ukoliko to nekome treba dokazivati) da Teodora Injac igra svoj najbolji šaha i da svojim igrama, a i rejtingom zaslužuje mesto u samom svetskom vrhu. Bez previše šansi za obe igračice tokom partije, došlo je do ponavljanja poteza u damskoj završnici i u 47 potezu je sklopljen remi.

Rezultatski isto završen je duel Kirila Ševčenka i Alekseja Sarane. Partija je obilovala uzbudjenjima ali sve se odigravalo u granicama remija koji je potpisan u 51. potazu.

Sutra su na programu revanš parije trećeg kola.

————————-

DOIGRAVANJE DRUGOG KOLA JE BILO KOBNO PO SVA TRI NAŠA PREDSTAVNIKA

Na žalost, u jučerašnjim partijama doigravanja, sva tri naša predstavnika (Indjić, Ivanišević i Predke) su završila takmičenje.

Indjić je poražen od Bakroa ukupnim rezultatom 1,5:2,5 (standard 1:1, ubrzani 0,5:1,5), Ivanišević od Le Kuang Lijema 1:3 (standard 1:1, ubrzani 0:2), a Predke od Mamedova 2,5:3,5 (standardni 1:1, ubrzani 1:1, brzopotezni 0,5:1,5).

————————

Zvanični sajt takmičenja: https://worldcup2023.fide.com/

Prenos partija uživo: https://worldcup2023.fide.com/live

Foto galerija: https://worldcup2023.fide.com/media