SVETSKI KUP 2023: 6 IGRAČA IZ SRBIJE SE PLASIRALO U DRUGO KOLO

Upravo je završen taj brek prvog kola takmičenja u Bakuu. Velimir Ivić je uspeo da preokrene meč i plasira se u drugo kolo Svetskog kupa. On je sa 2:0 u doigravanju bio bolji od mlade nade turskog i svetskog saha, Gurel Ediza (TUR, 2512). Nakon dve partije po standardnom tempu igre rezultat je bio 1:1. Ivić je izubio prvu partiju, da bi uspeo da savlada odličnog Ediza u drugoj i izbori doigravanje. Sa ukupno 3:1, pridružio se još petorici naših prestavnika u drugom kolu, a protivnik ce mu biti iskusni španski velemajstor Valjeho Pons (ESP, 2706). Dve godine ranije na Svetskom kupu 2021, takođe u drugom kolu sastali su se Ivić i Valjeho Pons. Naš velemajstor je tada bio bolji i sa 1,5:0,5 prošao dalje. Neka se istorija ponovi.

Od 7 predstavnika, samo Marina Gajčin nije uspela da se plasira dalje. Od nje je bila bolja domaća igračica Govhar Bejdulajeva (AZE, 2355) koja je slavila u obe partije.

Srbija će u drugom kolu imati 6 predstavnika.

Teodora Injac je bila ubedljiva i sa 2:0 protiv Nurai Sovjetbekove izborila plasman u naredni krug gde će je čekati iskusna Sofi Milije, internacionalni majsto iz Francuske (FRA, 2388).

Aleksej Sarana je bio slobodan u prvom kolu će igrati protiv kineza Huang Renijea (CHN, 2487).

Aleksandar Predke i Aleksandar Inđić su ostvarili maksimalne pobede u prvom kolu protiv Bolugan Olufameia iz Nigerije i Amir Zaibija iz Tunisa. Predke će sutra igrati protiv domaćeg velemajstora Rauf Mamedova (AZE, 2633), dok će Inđić igrati protiv francuskog velemajstora Etjen Bakroa (FRA, 2662).

Ivan Ivanišević je pobedom u drugom kolu uspeo da savlada Peter Mihailika iz Češke rezultatom 1,5:0,5 i tako zakazao duel sa vijetnacem Le Kuang (VIE, 2740).

Sve naše predstavnike sutra i prekosutra očekuju teške partije. Nadajmo se lepim vestima iz Bakuu.

Zvanični sajt takmičenja: https://worldcup2023.fide.com/

Prenos partija uživo: https://worldcup2023.fide.com/live

Foto galerija: https://worldcup2023.fide.com/media