ŠSS URUČIO REŠENJA O PODRŠCI MLADIM ŠAHISTIMA. EPS NOVI ČLAN SPONZORSKOM PULA ŠSS!

Danas je u Svečanoj sali Mašinskog fakulteta u Beogradu održana svečana dodela i potpisivanje Rešenja o podršci Šahovskog saveza Srbije najistaknutijim mladim igračima.

Goste i nagrađene su ovom prilikom pozdravili predsednik ŠSS Dragan Lazić, dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Vladimir Popović i generalni sekretar ŠSS Nebojša Baralić. Mladim šahistima su poželeli mnogo uspeha u narednom periodu i podsetili se dosadašnjih uspeha kako mladih šahista, tako i naše zlatne muške reprezentacije. Događaju su prisustvovali i predstavnici EPS-a, novog člana sponzorskog pula Šahovskog saveza Srbije. Među okupljenima bili su prisutni i selektorka ženske reprezentacije Srbije Alisa Marić, kao i selektor kadetske selekcije Mladen Milenković.

Ovo je bila prilika i da se obelodani saradnja giganta poput Elektoprivrede Srbije koji je pristupio sponzorskom pulu Šahovskog saveza Srbije i tako se pridružio pobedničkom timu. Kako je naglasio voditelj programa generalni sekretar ŠSS Nebojša Baralić, EPS je i u prošlosti pomagao Univerzitetsku reprezentaciju Srbije, a sada je ta saradnja podignuta na viši nivo.

Kada je u pitanju Mašinski fakultet, on ima dugu istoriju kada je u pitanju šah, veliki broj čuvenih turnira i duela odigran je baš u ovoj ustanovi. Više od 20 godina traje ta uzajmna ljubav prema šahu, a za to su zaslužni pre svih dekani koji su uvek imali sluha za šah. To je slučaj i sa aktuelnim dekanom Vladimirom Popovićem.

Nama je saradnja sa Šahovskim savezom Srbije jako važna i želimo da je održimo. Imamo mnogo tradicija na fakultetu, a šah je jedna od njih, jedna od važnijih. Mi, takođe, sjajno sarađujemo i sa Elektroprivredom Srbije, oni su naš najvažniji poslovni partner. Drago mi je što smo sada svi na okupu. Mi smo ovde na fakultetu organizovali šahovsku sekciju koju vodi profesor matematike. Trudimo se da podržavamo šahovski tim. Šah je uvek dobrodošao ovde. Deco, vi samo nastavite tako, a možda se i u budućnosti budete i sami opredeliki za ovaj fakultet – istakao je Vladimir Popović.

Što se samog programa podrške mladim šahistima tiče, on je nastao 2021. godine na inicijativu predsednika ŠSS Dragana Lazića. Od samog početka rezultati su postali vidljivi. Počele su da pristižu medalje, trofeji, priznanja mladih šahista sa međunarodnih takmičenja. O tome je pričao i sam predsednik koji je uručio Rešenja o podršci našim mladim nadama.

Poštovani prijatelji iz Elektroprivrede Srbije, dobrodošli u sportski pul Šahovskog saveza Srbije koji možda nije veliki, ali su u njemu ozbiljne kompanije. Naftna industrija Srbije, Millenium tim, a tu ste sada i vi. Savez se podiže, a dolazak EPS-a je jasan signal da smo na pravom putu. Želim i vama da ostvarujete svoje planove, da budete oslonac Srbije – istakao je predsednik Lazić na početku izlaganja, pa nastavio:

Program podrške mladim igračima revidiramo dva puta godišnje jer želimo da podržavamo aktivne igrače, dva puta analiziramo aktivnosti i voleli bismo da se one inteziviraju. Neki nisu ovde na spisku danas, a nije im mnogo falilo, biće tu već za šest meseci. Naše mogućnosti nisu prevelike, pa moramo biti realni. Ono što je dobro je što se te mogućnosti iz godine u godinu povećavaju. Vi koji ste duže u šahu znate da smo bili u velikoj krizi, ali sada polako počinjemo malo relaksiranije da vodimo Savez. Podrška je neograničena, da ne budem pogrešno shvaćen, ali mi želimo da podržimo sve vaše ambicije. Mi želimo da 2030. budemo domaćini Šahovske Olimpijade. Ja među vama već sada vidim buduće reprezentativce koji bi već tada mogli da brane boje naše zemlje, jer reprezentacije je vrhunac i čast je biti deo nje. Radujemo se da pojačamo konkurenciju i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Radujem se kada vam vidim ovde. Znam šta ste sve postizali i očekujem još mnogo velikih dostignuća u budućnosti.

Ukupno 14 mladih šahista i šahistkinja nagrađeni su za svoj trud i zalaganje, a u pitanju su sredstva za finansiranje učešća na turnirima (od smeštaja, puta, kotizacije…), kao i trenerskog rada.

Čestitamo nagrađenima:
1. VM Luka Budisavljević
2. žIM Sofia Pogorelskih
3. žFM Elif Mehmed
4. IM Stefan Tadić
5. žIM Jovana Srdanović
6. FM Andrej Ljepić
7. Ana Tadić
8. Tamara Janković
9. žFM Vera Vujović
10. Sara Mijić
11. Leonid Ivanović
12. Novak Dumbelović
13. Miloš Pasula
14. Nikola Adamović

FOTO GALERIJA: