SRBIJA PRVAK EVROPE U KONKURENCIJI SLEPIH I SLABOVIDIH

Šahovska reprezentacija Srbije slepih i slabovidih osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Italiji. Šampionat je održan od 19. do 30. aprila 2023. godine u Đenovi.

U konkurenciji 14 ekipa Srbija je sa 6 pobeda i 3 nerešena rezultata zauzela prvo mesto sa ukupno 15 meč bodova. Drugo mesto je pripalo Poljskoj sa 14 meč bodova, a treće Ukrajini sa 13, koliko je imala i četvrtoplasirana Španija.

Konačna tabela, svi rezultati, statistika >>>

Naši zlatni šampioni osvojili su zlatne medalje i po tablama. Damjan Jandrić na drugoj tabli, Stefan Janjić na trećoj tabli i Mile Bjelanović na četvrtoj tabli. Pavle Dimić kapiten ekipe, osvojio je bronzanu medalju na prvoj tabli.

Rezerve srpskog šampiona Evrope su bili Sretko Avram i Stefan Mitrović.

Selektorsku i trenersku ulogu su uspešno obavili Nikola Ivanović i Goran Arsović, uz podršku Mirka Dimitrijevića.

Podsećamo da je naša reprezentacija osvajač bronzane medalje sa olimpijade u Grčkoj 2021. godine, srebrene medalje sa svetskog prvenstva u Severnoj Makedoniji 2022. godine, a zlato je osvojeno posle pola veka na velikim takmičenjima.

Pokrovitelj učešća šampionske reprezentacije je Ministarstvo za sport koje redovno finasira Nacionalni sportski savez slepih i slabovidih.

Šahovski savez Srbije čestita našim najboljim slepim i slabovidim šahistima na osvojenoj zlatnoj medalji i uspešnom promovisanju srpskog šaha u Evropi!