“SRBIJA OPEN 2023” – ZAVRŠENI PRVI TURNIRI, DRAGOJLOVIĆU I VIHANU POČASTI

Završeni su i prvi turniri u standardnom šahu, igrani u okviru 3. međunarodnog letnjeg šahovskog festivala “Srbija open 2023”. Proglašeni su najbolji učesnici u sekcijama “Amateri” i “Početnici”.

U sekciji “Amateri” nastupilo je 158 igrača iz 21 nacionalne federacije. Turnir je bio predviđen za igrače rejtinga od 1600 – 2200, koji su se borili za rejitng poena, plasman i nagradni fond od 3.000 Evra.

Na ovom turniru značajne uspehe ostvarili su šahisti iz Srbije. Prvo mesto pripalo je internacionalnom masjtoru Anđelku Dragojloviću. Drugi je bio predstavnik Italije Sergejs Gromovs, a treći FIDE majstor iz Šapca Saša Pantelić.

U deobi specijalnih nagrada, veteratu Živojinu Ljubisavljeviću pripala je druga nagrada za igrače rejtinga do 1900, a Radmili Kovačević druga ženska nagrada.

U sekciji “Početnika” nastupilo je 115 igrača iz 18 nacionalnih federacija. Ovaj turnir, sa nagradnim fondom od 1.000 Evra, bio je predviđen za igrače rejtinga do 1700 i igrače bez rejtinga. Zanimljivo je da je preko 40 takmičara po prvi put nastupilo na jednom šahovskom takmičenju.

Pobedio je Indijac Dumir Vuhan, ispred Jermenina Miltonjana i Amerikanca Madipatija. Najbolji domaći predstavnik bio je Vladimir Mitić na 4. mestu.

Jedan turnir smenio je druga dva. U popodnevnim časovima počeo je turnir u sekciji “Izazivači” za igrače sa rejtingom do 2400 poena, a na njemu učestvuje 110 učesnika iz 21 federacije, među kojima i 3 velemajstora i 9 internacionalnih majstora. Oni se u narednih 5 dana bore za nagradni fond od 4.000 Evra.

Na festivalu nas takođe u večernjim časovima očekuje u 4. kvalifikacioni brzopotezni turnir.

Zvaničan web-sajt: https://serbiachessopen.com/

FOTO GALERIJA: