PRESS KONFERENCIJA ŠSS. SELEKTORI SAOPŠTILI SPISKOVE REPREZENTATIVACA.

U prostorijama medijskog sponzora ŠSS, ALO Media System, danas (11.09.2023) održana je konferencija za medije na kojoj je glavna tema bila učešće reprezentacija Srbije na Ekipnom prvenstvu Evrope koje će se održati u Budvi, u periodu 10-21. novembra 2023. godine.

U uvodnom delu konferencije prisutnim medijima se obratio Dragan Lazić, predsednik Šahovskog saveza Srbije koji je pozdravio sve prisutne, a zatim je govorio o aktuelnoj situaciji u srpskom šahu i planovima za budućnost, kao i očekivanjima od predstojećih takmičenja. Pored predsednika Lazića, na konferenciji su se novinarima obratili selektori ženske i muške reprezentacije, Alisa Marić i Miodrag Perunović, kao i članovi reprezentacije i višestruki šampioni Srbije, Teodora Injac i Aleksandar Inđić.

– Hvala svima što ste došli da ispratite ovaj događaj. Srpski šah nastavlja putem kojim je krenuo pre tri godine, ambicije su nam velike i ovo nadolazeće prvenstvo Evrope dočekujemo zaista spremni. Čestitam im ovom prilikom na rezultatima koje postižu. Naš novi član reprezentacije je i Aleksej Sarana, seniorski aktuelni prvak Evrope, dok je Teodora Injac ušla u prvih 40 na svetu. Imamo sjajan tim na čelu sa selektorima Perunovićem i Alisom Marić koja je u sledećem mandatu novi selektor ženske reprezentacije. Ono što je važno, to je da nam slede pripreme za ovo važno evropsko takmičenje. Pratićemo nastup naše reprezentacije sa velikim optimizmom. Zadovoljstvo mi je što u Savezu imamo tako jedinstvo, dosta jako poverenje imamo između sebe. Pre mesec dana smo pokrenuli inicijativu da se šah vrati u škole. Šah u Srbiji ima veliku masovnost, jaku bazu, ali želimo da to pojačamo dodatni kroz školski sistem. Ponosan sam na to što se svi igrači odazivaju na pozive selektora – rekao je Lazić.

Nedavno izabrana selektorka ženske reprezentacije, Alisa Marić je saopštila sastav ženske reprezentacije. Alisa Marić je tokom svoje igračkoj karijeri stekla neophodno šahovsko iskustvo i znanje koje će pomoći našim šahistkinjama i šahovska javnost sa nestrpljenjem očekuje nastup reprezentacije pod vođstvom novog selektora.

– Atmosfera u ekipi je odlična što je važno za ostvarivanje dobrih rezultata. Na prvoj tabli je naša najbolja šahistkinja, Teodora Injac, tu su i Marina Gajčin, Tijana Mandura, Jovana Erić i Adela Velikić. Trener će biti internacionalni majstor Zoran Arsović. Radujem se što ću kao selektor sarađivati sa ovim divnim devojkama – rekla je Alisa Marić.

Odmah nakon toga, selektor muške reprezentacije Miodrag Perunović je saopštio svoj spisak šahista za naredno takmičenje.

– Opredelio sam se za sledeći sastav – Aleksej Sarana, aktuelni prvak Evrope, potom, Aleksandar Pretke, Robert Markuš, Aleksandar Inđić i Velimir Ivić. Ulogu trenera će obavljati velemajstor Miloš Perunović. Želimo da se borimo i da uđemo u uži krug favorita na predstojećim takmičenjima. Potrebno je puno rada i sportske sreće, nadamo se dobrim rezultatima – istakao je Perunović.

Zatim su priliku da iznesu svoje mišljenje imali šahisti Teodora Injac i Aleksandar Inđić.

– Zahvalio bih se na pozivu selektoru Perunoviću, ali i predsedniku ŠSS-a Draganau Laziću, što me je pozvao na ovu konferenciju. Želim da nastavim kontinuitet dobrih partija, da se borim za sam evropski, ali i svetski vrh – rekao je Inđić.

Teodora Injac je optimista pred ovo veliko takmičenje.

– Drago mi je što ću imati priliku da sarađujem sa Alisom, koja je velika legenda našeg šaha. Ona će mi preneti neophodno iskustvo i znam da ćemo dobro sarađivati. Ekipa je ista kao i prošle godine, tako da je jako važno što se svi dobro poznajemom, jer je to neophodno za odlične rezultate. Jako sam optimistična pred naredne izazove, ali treba biti realan, i ne postavljati preterano velika očekivanja, već naporno raditi i imati veru u sebe – poručila je Injac okupljenim novinarima.

FOTO GALERIJA: