PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ PRIMIO OSVAJAČE ZLATNE MEDALJE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas članove muške šahovske reprezentacije Srbije nakon osvajanja zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 2023.

Predsednik Vučić je tom prilikom poručio da će država još snažnije stati iza Šahovskog saveza Srbije u narednom periodu, da će budžet za Šahovski savez Srbije biti trostruko uvećan, da će se tražiti rešenje za Kuću srpskog šaha, kao i način za povratak šaha u obrazovni sistem Republike Srbije.

“Mnogo vam hvala što ste ovde. Žao mi je što nema naših žena koje su ostvarile fantastičan uspeh u Budvi. Servantes je rekao da je ljudski život partija šaha, a Mihail Botvinik da je šah nauka, umetnost i sport. Naš Svetozar Gligorić je rekao da je šah borba sa samim sobom”, rekao je predsednik Vučić na početku svog obraćanja, a zatim nastavio

„Decenijama smo igrali i voleli šah, ali nikada nismo osvojili i ostvarili ono što je generacija ovih fantastičnih momaka uradila. Srbija je prvi put u svojoj istoriji evropski prvak u šahu. Postigli ste izvanredne rezultate i doneli nam zlato. Hvala vam mnogo i još jedanput vam čestitam na ogromnom uspehu. Da se borimo za to da ovo ne bude poslednja medalja na velikim takmičenjima“, izjavio je predsednik Vučić dodajući da je Srbija prva ispred Nemačke i Jermenije.

Predsednik Vučić je poručio da je ugled Srbije dramatično porastao nakon osvajanja šahovske zlatne medalje, da je šah ponovo u centru pažnje domaće javnosti što je dobro za društvo i državu Srbiju.

“Nekada smo organizovali takmičenje i to moramo da radimo i u budućnosti”, poručio je predsednik Vučić i dodao: “Što se nas tiče, mi ćemo kao država nastaviti da pomažemo, a vama čestitam još jedanput”.

Tokom prijema, selektor šahovske reprezentacije Srbije Miodrag Perunović poklonio je predsedniku Vučiću dres reprezentacije.

U ime, pre svega ovih divnih momaka koji su obradovali naciju, kao i Šahovskog saveza Srbije, želimo da vam zahvalimo na podršci, razumevanju, pa evo sad i na povećanju budžeta. Nadamo se da će, posle ovog istorijskog uspeha, pravi uspesi tek slediti i nemojte da sumnjate u nas“, rekao je selektor Perunović.

Predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić uručio je predsedniku Srbije medaljon budući da je, kako je rekao, i predsednik šahista.

Poštovani predsedniče naš uspon traje treću godinu. Država Srbija je uz nas, imali smo Gran pri, to je u klasi Grend slem turnira u tenisu, imali smo Evropsko prvenstvo pojedinačno, imali smo Šahovsku olimpijadu za invalide. I uvek smo imali podršku države. Ovo sve vidimo kao uspeh svih nas. Ovaj uspeh će biti uspeh samo ako su bude ponavljao, ako se ne zadovoljimo jednim rezultatom i ako odemo u penziju. Moramo da nastavimo“, rekao je Lazić.

Nakon obraćanja, usledio je prigodan koktel i odigravanje slobodnih partija. Predsednik Vučić je započeo partiju sa prvom tablom reprezentacije velemajstorom Aleksandrom Predkeom, a onda je bele figure preuzeo velemajstor Velimir Ivić. Usledile su i analize odigrane partije.

Još jedan uspešan i zlatni dan Šahovskog saveza Srbije.

FOTO GALERIJA (TANJUG):