INĐIĆ I IVANIŠEVIĆ PLASIRALI SE NA SVETSKI KUP, ŠSS DELEGIRAO INJAC I IVIĆA

Evropske “hibrid” kvalifikacije za Svetski kup donele su mnogo radosti srpskom šahu. Tri naša igrača plasirala su se u završnu rundu, a Aleksandar Inđić (1,5:05,5 protiv Dončenka) i Ivan Ivanišević (2:0 protiv Blubauma), plasirali su se na elitno takmičenje u Sočiju koje počinje 10. jula.
Posebno je blistao Ivanišević, koji je posle poraza u startnoj partiji zabeležio pet ubedljivih pobeda
Tragičar poslednje runde bio je Velimir Ivić. U prvoj partiji poslednjeg kruga propustio je priliku u potpuno dobijenoj poziciji protiv Motileva, drugu je brzo remizirao, a u doigravaju izgubio 1,5:0,5.
Ipak, uteha je stigla iz Šahovskog saveza Srbije. Naš savez ima pravo da na Svetski kup u obe konkurencije delegira po jednog igrača, i odlučeno je da Srbiju u Sočiju pedstavljaju trostruka državna prvakinja Teodora Injac u konkurenciji šahistkinja i Velimir Ivić kod šahista.
Inđić i Ivanišević završavaju turnir borbom za jednu od 30 nagrada u ukupnom iznosu od 32.000 Evra.
Rezultate doigravanja za nagrade možete pratiti na linku:
Počele su kvalifikacije ECU za Svetski kup. Među 264 učesnika iz 35 nacionalnih federacija, iz sale OŠ “Kralj Petar prvi” u Beogradu takmiči se i 9 šahista iz Srbije. Oni će se boriti za jednu od 36 evropskih “viza”.
Na ceremoniji svečanog otvaranja, prisutnima se obratio predsednik Šahovskog saveza Dragan Lazić koji je istakao važnost ovakvog događaja koji se po prvi put u potpuno drugačijem sistemu održava u Srbiji.  Ministarstvo omladine i sporta veliki je partner Šahovskog saveza Srbije u svim takmičenjima. Pomoćnik ministra sporta i omladine Darko Udovičić poželeo je sreću svim učesnicima i prisetio se dana kada je i on pohađao OŠ “Kralj Petar I”.
Čast da turnir proglasi otvorenim pripala je predsedniku opštine Stari grad Radoslavu Marjanoviću. 
Izveštaj sa svečanog otvaranja možete pogledati na linku:
Prenos partija uživo sa analizama možete pratiti na linku:
Parove i rezultate učesnika iz Srbije možete pratiti na linku: