MUŠKARCI DRUGI, DAME OSME POSLE 5. KOLA NA EP U BUDVI

Pobeda muške i poraz ženske reprezentacije SRbije epilog su petog takmičarskog dana na EP u Budvi.

Još jednom su naši momci odigralo sjajno i neizvestan duel rešili u svoju korist. Na kraju Srbija – Hrvatska 3:1 za osmi bod na EP i deobu druge pozicije posle 5 odigranih kola. U partijama na prve dve table nije bilo propusta pa su dueli Predke – Šarić i Brkić Sarana okončani remijima. Odluka je pala na trećoj i četvrtoj tabli gde su Aleksandar Indjić i Robert Markuš imali bolju koncentraciju u završnici. Indjić je belim figurama nadigrao sašu Martinovića dok je Markuš crnim figurama savladao Marina Bosiočića. Pred dan odmora sjajno izgleda pogled na tabelu, Srbija je na deobi drugog mesta, sa samo bodom zaostatka u odnosu na vodeću Nemačku. U šestom kolu naši momci igraju protiv reprezentacije Jermenije.

Srpske šahistkinje su poražene od reprezentacije Bugarske sa 3:1. U duelu sa petim favoritom naše dame nisu imale mnogo šansi. Razlika u rejtingu došla je do izražaja na drugoj i trećoj tabli što je bilo dovoljno za trijumf naših rivalki. Teodora Injac je na prvoj tabli crnim figurama bez problema remizirala sa nekadašnjom prvakinjom sveta Antoanetom Stefanovom. Na drugoj tabli Adela Velikić je u završnici morala da pruži ruku Salimovoj, a isto se dogodilo i u duelu Viktorije Radeve i Jovane Erić. Na četvrtoj tabli Tijana Mandura je remizirala sa Gerganom Pejčevom. Srbija je posle drugog poraza na EP ostala na 6 bodova što je u ovom trenutku dovoljno za deobu osmog mesta. Našim
šahistkinjama će dobro doći dan pauze, a već u petak ih čekaju Ukrajinke. Još jedan težak meč za tim Alise Marić u pokušaju da se približi vrhu tabele.

Partije šestog kola igraju se u petak od 15 časova.

Zvanični sajt turnira: https://etcc23.me/

Prenos partija uživo muškarci: LINK >>>

Prenos partija uživo žene: LINK >>>

Rezultati, tabele – muškarci: https://chess-results.com/tnr832215.aspx?lan=1

Rezultati, tabele – žene: https://chess-results.com/tnr832216.aspx?lan=1

FOTO GALERIJA