Ministar u Vladi RS Đorđe Milićević i predsednik ŠSS Dragan Lazić otvorili “Šahovske susrete budućih šampiona”

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević danas je, zajedno sa predsednikom Šahovskog saveza Srbije Draganom Lazićem, otvorio “Šahovske susrete budućih šampiona”, jedinstveni događaj koji je u Beogradu okupio više od 100 mladih šahista iz dijaspore, regiona i Srbije.

Danas smo ovde okupili našu decu iz rasejanja, povodom šaha, ali to je samo prvo okupljanje u nizu ove godine. Tokom letnjeg raspusta organizovaćemo tematske kampove za mlade iz dijaspore i regiona u opštinama i gradovima širom Srbije. Prošle godine je u tim kampovima učestvovalo 5.000 naših mališana, a očekujemo da ih ovog leta bude dvostruko više. Cilj ovih kampova, baš kao i današnjeg događaja, je da se kroz sportska i kulturno-umetnička druženja okupljamo i ujedinjujemo gde god živeli. Da čuvamo naš identitet, da deca iz dijaspore usavrše znanje maternjeg jezika, da još više zavole svoju otadžbinu i da požele jednog dana da se trajno vrate u nju – rekao je ministar Milićević.

Predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić je u svom obraćanju poručio:

– Kao što država Srbija pomaže i podržava srpski narod širom sveta tako će isto i Šahovski savez Srbije pomagati sve šahiste a posebno mlade na svim meridijanima, gde god srpski narod živi.

Na turniru koji se održava danas i sutra učestvuju mladi šahisti srpskog porekla iz Holandije, Velike Britanije, Austrije, Kipra, Švajcarske, Nemačke, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Pre zvaničnog otvaranja, na poziv ministra svi učesnici su minutom ćutanja odali poštu nevino stradalim žrtvama koje su izgubile živote u terorističkom napadu u Moskvi.

FOTO GALERIJA