In memoriam GORAN DANIČIĆ (1962-2021)

Sa velikim žaljenjem u šahovskom svetu odjeknula je vest da je iznenada preminuo poznati dramski umetnik Goran Daničić – Žuća, u šahovskom svetu popularan kao Glumac. Bio je zaljubljenik u šahovsku igru i prijatelj mnogih šahista. U dve poslednje decenije gotovo ni jedna šahovska manifestacija u Beogradu, a i šire u Srbiji, nisu se mogle zamisliti bez njegovog prisustva.
Poznato je da se Glumac u ranom detinjstvu zanimao šahovskom igrom, ali život ga je odveo drugim sportskim disciplinama i glumi. Ljubav i brak sa Sanjom Domazet, ćerkom šahovskog publiciste i pisca, Slavka Domazeta, vratila ga je u Kaisino carstvo. Od tada je bio član i redovan posetilac Šahovskog kluba „Beograd“, mesta gde se okuplja šahovska i intelektualna elita Beograda, koju krasi zajednička ljubav prema drevnoj igri.
Šahovski svet i njegovi šahovski prijatelji rado će se sećati svih Goranovih anegdota sa i oko šahovske table, priča iz daleke šahovske istorije koje je voleo da pripoveda. Njegov topli i mio lik nedostajaće u narednim vremenima ali će zauvek ostati  u srcima njegovih šahista.
Počivaj u miru, prijatelju!
Tvoji šahisti
Pripremili: Nebojša Baralić i Jovan Todorović