DOBRODOŠLI NA KROV SRBIJE – STARA PLANINA

Postoje priče da su se stari narodi strašno mučili da odgonetnu i objasne planine Balkana. U grčkoj mitologi ji spominju se Atlasi, koji podupiru nebesa, a legenda još kaže da je najveća i najlepša “soha nebska” Stara planina – krov Srbije. Bez nje, veruje se, nebesa bi se srušila na zemlju i njene stanovnike. Stara planina je prirodna granica između Srbije i Bugarske. Sa njenog najvišeg vrha, Midžora (2169 metara), ne vide se “sva mora Balkana”, kako pripovedaju legende, ali se pružaju nepregledni pašnjaci, zlatonosni potoci, stare šume, samonikle plantaže borovnica. U vedro jutro pogled ide sve do plavog Dunava. 

Sistem žičara i staza, izgradnja smeštajnih kapaciteta, doprinela je da Stara planina postane dragoceni turistički prostor. Na visovima oko Midžora i Babinog zuba sneg se zadržava 150 dana u godini, a na zaklonjenim mestima ponekad ostaje i do juna. Staze “Konjarnik” i “Sunčana dolina” sa četvorosednom žicarom i prvom gondolom u Srbiji koristi tokom zime i do 1500 skijaša na sat.
Osim klasicnih skijaša, Staru planinu su otkrili i oni “eksremniji”, pa je sve cešce “meta” za one koji uživaju u snowboardu.  

Sve informacije o resortu “Stara planina” možete videti na linku >>>  (https://hotelstaraplanina.com/sr/)