BRONZANA MEDALJA PROBLEMISTIMA IZ SRBIJE

Na Rodosu je pre neki dan završeno 44. Prvenstvo sveta u rešavanju šahovskih problema, a naši problemisti su osvojili treće mesto i bronzanu medalju.

Za očekivati je bilo da borbu za prvo mesto vode šahovske velesile u problemskom šahu – Poljska i Rusija. Ovoga puta mladost Rusije je pobedila i tako prekinula niz od 11 poljskih zlatnih medalja. Odmah iza njih našla se reprezentacija Srbije koja je na ovo prvenstvo otputovala sa jednim omladincem i dva veterana. Sedamnaestogodišnji Ilija Serafimović je bio pravo otkrovenje Prvenstva, zauzeo je 9. mesto u pojedinačnoj konkurenciji i time značajno doprineo osvajanju ekipne medalje. Ilija je bio uspešan i u pratećim disciplinama. Posebno je bilo zanimljivo u finalu brzog rešavanja problema (solving show) u kome je pokazao svoju snagu, nekoliko puta se uspešno vraćao iz minusa i na kraju pobedio novog svetskog prvaka, Danila Pavlova iz Rusije. U galeriji fotografija možete videti odlučujući dijagram pri rezultatu 4:4.

U tandemu sa debitantom u reprezentaciji Srbije Živanom Šušulićem, osvojio je prvo mesto u brzoj kompoziciji, a na Petom međunarodnom turniru mladih u komponovanju ponovio je uspehe iz ranijih godina i po peti put imao najbolji ukupni rezultat. Godina za pamćenje za mladog Iliju Serafimovića.

Marjan Kovačević, velemajstor problemskog šaha i prvak sveta zabeležio je svoje 44. učešće na isto toliko takmičenja. Bogatim iskustvom je doprineo ekipnoj bronzanoj medalji, a u konkurenciji veterana preko 60 godina je pokazao da nema pravog rivala. Još jedna zlatna medalja će naći mesto u bogatoj riznici trofeja.

Koliki je uspeh postigao ovogodišnji sastav Srbije najbolje govori podatak da su na put krenuli bez trojice velemajstora i najboljih po rejtingu: Bojana Vučkovića, Vladimira Podinića i Miodraga Mladenovića.

Šahovski savez Srbije čestita problemistima na još jednoj svetskoj medalji i na dostojnom predstavljanju Srbije na najznačajnijem međunarodnom problemskom takmičenju.

FOTO GALERIJA