ALEKSEJ SARANA PRVAK EVROPE I U UBRZANOM ŠAHU!

Ne pamti se da je neki šahista u jednoj takmičarskoj godini objedinio tri evropske titule!

Ovo je pošlo za rukom velemajstoru Alekseju Sarani, članu zlatne reprezentacije Srbije. On je na upravo završenom Pojedinačnom prvenstvu Evrope u ubrzanom šahu osvojio prvo mesto i zlatnu medalju. Sa osvojenih 9,5 poena nalazi se sam na vrhu tabele. Najbliži pratioci zaostaju po pola poena. Učestvovalo je 440 igrača iz 40 evropskih šahovskih federacija.

Nakon pojedinačnog zlata u standardnom šahu osvojenog u martu mesecu u Vrnjačkoj Banji (učestovavalo oko 500 šahista), usledilo je ekipno zlato sa reprezentacijom Srbije na nedavno završenom Ekipnom prvenstvu Evrope održanom u Budvi, novim prvim mestom u ubrzanom šahu je kompletirana serija tri evropska zlata. To nije do sada uradio nijedan šahista u Evropi! Ukoliko ovim rezultatima dodamo i prvu olimpijsku zlatnu medalju za Srbiju osvojenu u e-sportu, onda je sigurno da je ovo možda i najuspešnija godina za nekog šahistu ikada.

Od ostalih srpskih igrača vredi istaći odličan rezultat velemajstora Aleksandra Inđića koji je osvojio 8,5 poena i nalazi se u samom vrhu vodećih šahista evropskog kontinenta, na deobi 4-18. mesta.

——————————-

Sutra je na programu takmičenje u brzopoteznom šahu i sa pravom ljubitelji šaha u Srbiji mogu očekivati još lepih vesti sa prvenstva Evrope.

Zagreb je u periodu, 14-16. decembar 2023. domaćin Pojedinačnog prvenstva Evrope u ubrzanom i brzopoteznom šahu. Prva dva dana je na programu takmičenje u ubrzanom, a poslednje dana i u brzopoteznom šahu.

Srbiju predstavlja veliki broj šahista, čak 25 u ubrzanom i 31 u brzopoteznom šahu! Među njima se nalaze i dva člana zlatne ekipe iz Budve, Aleksej Sarana i Aleksandar Inđić.

Očekujemo nove medalje!

Rezultati – ubrzani šah: LINK >>>

Rezultati – brzopotezni šah: LINK >>>