VRAĆAMO SE POBEDAMA U BUDIMPEŠTI

Pozitivan rezultat za obe naše ekipe u 5. kolu Šahovske Olimpijade u Budimpešti.

Devojke su nadigrale reprezentaciju Češke rezultatom 3,5:0,5. Teodora Injac, Marina Gajčin i Jovana Erić su nadigrale svoje protivnice i donele 3 poena našoj ekipi, Tijana Mandura je na 3. stolu remizirala i time završila meč.

Reprezentacija Brazila je našim momcima pružila nešto veći otpor, te je meč završen rezultatom 2,5:1,5 za Srbiju. Aleksej Sarana je pobedio, Robert Markuš na trećem stolu izgubio, Velimir Ivić je remizirao, a odlučujući poen nakon 6 sati igre našoj reprezentaciji doneo je Aleksandr Predke na prvoj tabli.

Čestitamo našim ekipama na odličnim rezultatima, idemo dalje!


U petom, od ukupno 11, kola na 45. šahovskoj Olimpijadi u Budimpešti šahistkinje Srbije ubedljivo su savladale reprezentaciju Češke sa 3,5:0,5. Muška reprezentacija Srbije pobedila je Brazil sa 2,5:1,5.

Dame su, kao što i rezultat govori, opravdale ulogu favorita u duelu sa Čehinjama. Meč koji je posle dva sata bio neizvestan, već u trećem satu je nagovestio mogući rasplet. Teodora Injac je postepeno povećavala prednost u partiji sa Julijom Movsesjan, Marina Gajčin je izdržala pretnje belih figura koje je vodila Natalija Kanakova i na kraju zabeležila važnu pobedu baš kao i Jovana Erić na četvrtoj tabli u susretu sa Kristinom Novosadovom. Jedini remi sklopljen je na trećem stolu Tijana Mandura je belim figurama dospela u slabiju poziciju ali je ipak uspela da izjednači poziciju i doda našem timu još pola poena u konačnom zbiru. Raduje način na koji su devojke došle do 8 boda na Olimpijadi.

Muški tim je savladao Brazilce i stigao do 8 boda na Olimpijadi, iako je utisak da će biti potrebno još vremena da se kockice slože kako bi evropski šampioni ličili na izdanja iz Budve pre skoro godinu dana. Trijumf je doneo Aleksandar Predke na prvoj tabli u dalekoj završnici raznobojnih lovaca sa topom na tabli u duelu sa Luis Paulo Supijem. Robert Markuš je izgubio crnim figurama svoju drugu partiju na Olimpiadi, a to se tako retko dešava. Bolji od njega bio je Renato Kintiljano. Aleksej Sarana je opravdao ulogu favorita na drugoj tabli protiv Aleksandra Fira, a Velimir Ivić je uprkos agresivnom početku
partije ipak morao da spasava remi u završnici sa Di Berardinom.

ženska reprezentacija Srbije igra u 6. kolu 45. šahovske Olimpijade sa selekcijom Ukrajine koja brani titulu. Muškarci su imali nešto lakši žreb, protivnici će im biti najbolji šahisti Čilea.

Partije 6. kola igraju se u ponedeljak od 15 sati.

U utorak je na programu jedini slobodan dan na 45. šahovskoj olimpijadi u Budimpešti.



Specijalni komentar sa 5. kola Olimpijade možete pogledati na 64polja.com – LINK >>>

 

 


Zvanični sajt Olimpijade: https://chessolympiad2024.fide.com/