PRIJEM U ČAST MLADIH ŠAHISTA, OSVAJAČA MEDALJA NA PRVENSTVU EVROPE!

Danas je bio svečan dan u Šahovskom savezu Srbije. U prostorijama medijskog sponzora ŠSS, ALO Media Systema, održan je prijem u čast mladih šahista Srbije koji su na nedavno održanom prvenstvu Evrope u šahu osvojili 5 medalja.

Podsećanaja radi, bilans medalja Srbije osvojenih u Pragu:
– pojedinačna zlatna u standardnom šahu (devojčice do 14 godina), Vera Vujović
– ekipna zlatna u konkurenciji open do 14 godina (Dumbelović, Kutanjac, Stefanović i Vujović)
– pojedinačna bronzana u ubrzanom šahu (devojčice do 14 godina), Vera Vujović
– pojedinačna bronzana u brzopoteznom šahu (devojčice do 14 godina), Vera Vujović
– pojedinačna bronzana u rešavanju šahovskih problema (devojčice do 18 godina), Mila Radenković

Pored osvajača medalja i njihovih roditelja i trener, svečanosti su prisustvovali i članovi najjačih reprezentativnih selekcija sa stručnim štabom. Njih uskoro očekuje put na Olimpijadu u Budimpešti pa je ovo bila jedinstvena prilika da se spoje mladost i iskustvo.

Predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić je uručio prigodne poklone mladim šahistima koje je obezbedio Zavod za izradu novčanica kovanog novca i generalni direktor Nenad Rašković. Simbolično, u pitanju je komplet medalja srpskih vojvoda koje su otišle u ruke mladim šahovskim vojvodama da dodatno motivišu i obavežu na nove uspehe.

Predsednik Lazić se na početku obratio prisutnima:

– Dobrodošli u Alo Media System, jednu od vodećih medijskih kuća u našoj zemlji, sponzora Šahovskog saveza i medij koji prati dešavanja u srpskom šahu najredovnije. Imamo dva povoda za okupljanje, a to su uspeh naših kadeta na Evropskom prvenstvu u Pragu i Olimpijadu koja uskoro počinje u Budimpešti. Spojili smo mlade i starije šampione, mislim da je ovo jedan lep događaj i lepa prilika za srpski šah. Daj Bože da ovoga bude što više u budućnosti i da u svim konkurencijama slavimo medalje. Ova deca, ovi šampioni će za koju godinu konkurisati i za seniorsku reprezentaciju – rekao je Dragan Lazić i nastavio:

– U Savezu pokušavamo da razvijemo jednu novu klimu, a to je klima rezumevanja i tolerancije. To je klima iz koje proističu rezultati. Šah je jedna mentalna aktivnost, ali sve zavisi od klime u kojoj se igrači pripremaju. Mislim da je u šahu više nego u bilo kom drugom sportu važno da vlada klima rezumevanja, koja u srpskom šahu, nažalost, nije bila redovna pojava. Apelujem i ovaj put da idemo korak dalje u timskom duhu, razvijanju odnosa. Medalje koje dolaze, kako u seniorskoj, tako i u drugim konkurencijama, su upravo plod te klime. Na tome radimo sve vreme i bez toga nema ni šanse za uspehom.

Nakon proslave mladi su davali izjave medijima, a stariji su zadužili svoju opremu za Olimpijadu.

45. Šahovska Olimpijada počinje 10. septembra u Budimpešti. Obe selekcije Srbije, šahisti i šahistkinje, sa optimizom očekuju početak prvih partija.

Neka se niska medalja nastavi!

FOTO GALERIJA (ALO I ŠSS):