5 MEDALJA ZA MLADE ŠAHISTE SRBIJE NA PRVENSTVU EVROPE U PRAGU

Danas je u Pragu završeno Prvenstvo Evrope za mlade 2024. Članica mlade reprezentacije Srbije u šahu, ženski FIDE majstor Vera Vujović je donela dugo čekanu zlatnu medalju u standardnom šahu u mlađim kategorijama!

Vera je sasvim zasluženo i ubedljivo osvojila prvo mesto na Pojedinačnom prvenstvu Evrope za mlade u standardnom šahu, u grupi devojčica do 14 godina. Remijem u poslednjem kolu, sa fantastičnih 8 poena iz 9 kola (7 pobeda i dva remija), samo je potvrdila dominaciju u svojoj uzrasnoj kategoriji i ostvarila istorijski rezultat za srpski šah.

Ovo je četvrta Verina medalja na Prvenstvu Evrope u Pragu gde su u periodu 16-31. avgust  2024. godine održana Prvenstva Evrope u ubrzanom šahu, u brzopoteznom šahu, u ekipnom ubrzanom i u rešavanju šahovskih problema na kojima je preko 1000 mladih šahista iz Evrope uzelo učešće.

Vera je osvojila prvo bronzanu medalju u ubrzanom šahu, pa zlatnu u ubrzanom šahu kao član muške ekipe Srbije do 14 godina, usledila je još jedna bronzana u brzopoteznom šahu, da bi nisku medalja začinila najsjajnijom i najznačajnijom u standardnom šahu.

Dve zlatne i dve bronzane medalje kandiduju Veru za najuspešnijeg takmičara Prvenstva Evrope u šahu za mlade.

Srbija je na ovom prvenstvu imala 32 predstavnika koji su se takmičili u 6 starosnih grupa u kategoriji dečaka i devojčica.

Srbija je osvojila ukupno 5 medalja i još jednom je pokazala da spada u najjače šahovske sile Evrope, a najviše raduje podatak da ne trebamo da brinemo za šahovsku budućnost.

Bilans medalja Srbije:
– pojedinačna zlatna u standardnom šahu (devojčice do 14 godina), Vera Vujović
– ekipna zlatna u konkurenciji open do 14 godina (Dumbelović, Kutanjac, Stefanović i Vujović)
– pojedinačna bronzana u ubrzanom šahu (devojčice do 14 godina), Vera Vujović
– pojedinačna bronzana u brzopoteznom šahu (devojčice do 14 godina), Vera Vujović
– pojedinačna bronzana u rešavanju šahovskih problema (devojčice do 18 godina), Mila Radenković

Trenerski tim u Pragu činili su internacinalni majstor Mladen Milenković, selektor kadetske reprezentacije, velemajstor Branko Tadić i FIDE majstor Ivan Martić.

Šahovski savez Srbije čestita mladom timu Srbije na osvojenim medaljama i ostvarenim rezultatima i dostojnom reprezentovanju Srbije!

Zvaničan sajt Prvenstva: https://www.eycc2024.eu/

Rezultati i parovi: https://www.eycc2024.eu/results-pairings/

Foto galerija: https://www.eycc2024.eu/photos/

Prenos partija uživo: https://www.eycc2024.eu/games/

FOTO GALERIJA IZ PRAGA: