POČEO SRBIJA OPEN 2024

Danas je u sali “Ivo Andrić” hotela “Metropol Palas” u Beogradu svečano otvoren 4. Međunarodni letnji šahovski festival “Srbija Open 2024”.

Svečano otvaranje turnira započelo je intoniranjem himne Srbije u izvođenju dueata sestara Godović koje su i kasnije za sve prisutne priredile sjajan muzički performans.

Prvi je goste pozdravio i poželeo im sreću na svim turnirima, predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić, koji je izuzetno ponosan što je Srbija ugostila veliki broj šahista i to kao aktuelni prvak Evrope i između ostalo rekao:

– Dobrodošli u zemlju evropskih šampiona. Drago mi je da to mogu da kažem 12 meseci nakon našeg poslednjeg viđenja na ovom mestu. Naš organizacioni tim Šahovskog saveza Srbije je sve veći i da će ovaj turnir na naše zadovoljstvo biti još bolji nego ranije. Posebno priznanje želim da uputim svima vama koji ste bili učesnici svih edicija naših Festivala. Sve vreme uz nas je podrška Ministarstva sporta i predsednika republike koji sve više i više povećavaju svoju podršku tako da bih uputio veliku pohvalu i zahvalnost kako njima tako i kompanijama Millennium team, Telekom Srbiji, Elektroprivredi Srbije, Alo Media Systemu i drugima. Sve pohvale idu i menadžmentu hotela Metropol. Svoje izlaganje ću završiti podsećanjem da sam pre 12 meseci na ovom mestu rekao da je Srbija open sinonim za oporavak srpskog šaha. Poželeo bih vam da uživate, u prelepom Beogradu i da u fer i poštenoj borbi pobede najbolji – rekao je predsednik ŠSS Dragan Lazić.

U ime Sportskog saveza Srbije prisutnima se obratio sportski direktor Dragan Šešum.

Želim da pozdravim naše domaćine, takmičare i sve prisutne. Želim vam dobru koncentraciju, da razmišljate šta radite i da ostvarite zacrtane ciljeve. Uživajte u prelepom gradu i idealnim uslovima za igru – kratko je istakao Šešum.

Vršilac dužnosti sekretara Ministarstva sporta Zorica Bugarski poželela je svim takmičarima da iz Beograda ponesu lepe uspomene i istakla važnost ovakvog takmičenja po mlade šahiste.

Srpski šah se vraća na staze stare slave. Kao potrvda podrške i pomoći Vlade republike Srbije i samog Ministarstva sporta je upravo organizacija ovakvih međunarodnih takmičenja. Ovaj Festival predstavlja značaj nacionalni projekat koji sprovodimo zajedno sa Šahovskim savezom Srbije. Drago nam je da se ovde nalazi veliki broj vlasnika šahovskih titula. Posebno nam je zadovoljstvo što je Festival prilika da se naši mladi šahisti sretnu sa mnogo starijim i iskusnijim kolegama, a takođe da vide i kako je biti deo velikih takmičenja. Želim vam puno sreće i uspeha kao i da iz naše prestonice ponesete sa sobom lepe uspomene – zaključila je Bugarski.

Simbolično povlačenje prvog poteza izveli su Zorica Bugarski i Dragan Lazić u partiji između Davida Akhmetova i Ferenca Berkeša.

U narednih devet dana održaće se 13 različitih turnira sa preko 1000 učesnika. Na Master turniru učestvuje 139 igrača iz 29 država sveta, od čega čak njih 96 su nosioci međunarodnih šahovskih titula.

Listu favorita predvodi Mađar Ferenc Berkeš sa rejtingom od 2612, dok je Eltaj Safarli odmah iza njega sa rejtingom od 2600. Kao najbolje rangirani srpski šahista tu je Robert Markuš (2595).

Sva takmičenja trajaće ukupno 9 dana.

Zvaničan web-sajt: https://serbiachessopen.com/

FOTO GALERIJA SVEČANOG OTVARANJA I PRVOG KOLA: LINK >>>